alfa romeo tarafından yapılan resmi açıklamaya göre logoda yer alan sembol, insan yiyen bir yılan değil.
alfa romeo gibi uluslararası bir markanın hedef pazarını daraltmak, insanlara karşı siyasi veya nefret söyleminde bulunacak, buna çağrışım yapacak herhangi bir objeyi kendi logosuna yerleştirmesi sizce de çok saçma değil mi?
bu şirketin size ait olduğunu düşünün. kendi kutsal değerlerinizle örtüşmeyen veya farklılık gösteren inanışlara/değerlere sahip insanları aşağılayıcı, kötüleyici, öfkelendirici objeleri kullanarak onları düşman sınıfına çekmek mi isterdiniz yoksa herkesi kucaklayıcı bir tavır sergileyerek hedef pazarınızda onlara da yer verir miydiniz?
alfa romeo tarihi ile ilgili bilgi almak için başvurulan automobilismo storico alfa romeo’ya (alfa müzesinin websitesi) yazılarak sorulan meşhur logonun hikayesi ve resmi açıklaması:
başka bir yerde bulamayacağınız türkçe çevirisi:
alfa romeo dünyadaki tüm otomobil markalarının arasındaki en eski ve tarihi amblemlerden birisine sahiptir. bu amblem, anonima lombarda fabbrica automobili (alfa)nın 24 haziran 1910’da kuruluşundan birkaç ay sonra ortaya çıkmıştır.
bu logo 2 farklı amblemin birleşmesinden oluşmaktadır.
sol tarafındaki amblem: alfa romeo’nun memleketi olan milan şehrinin sembolü olan beyaz flama üzerinde kızıl haç.
sağ tarafındaki amblem: milan (hatta italya) tarihinin en önemli ailelerinden birisi olan visconti ailesinin sembolüdür. visconti ailesi milanı yönetmiş bir aile. bu hanedanın sembolünün kökenleri hakkında, ağzında insan olan mitolojik bir hayvanı temsil eden çok fazla efsane var (kimileri ejderha olduğuna inanıyor, genel kanı yılan olduğu yönünde). haçlı seferleri sırasında, visconti ailesinin kurucusu ve şövalyesi otone visconti, (roma imparatorluğu sınırındaki suriye çölünden bir göçebe olan) soylu bir sarazen* şövalyesine karşı savaştı. otone, sarazen şövalyesini yendi ve geleneği sürdürerek sarazenin kalkanı üzerinde taşıdığı ağzında bir insan bulunan yılan sembolü aldı. ilk bakışta, yılan insanı yiyor gibi gözüküyor. bunun yerine, insan yılandan “yeni bir adam” çıkarıyor, arıtılıyor ve yenileniyor.
anlamı: yılan, dairesel bir hayvandır (yani dairesel bir poziyon alabilir) ve değişen bir hayvandır. derisini düzenli olarak değiştirebilir ve kendini tamamen yenileyebilir veya yeniden doğurabilir.
– orjinali:
alfa romeo has one of the most ancient and historical emblem among all car brands in the world. this emblem was born on 1910, a few months after the anonima lombarda fabbrica automobili (alfa) foundation, on june 24th 1910.
on the left: the red cross on white field is the symbol of milan, the hometown of alfa romeo.
on the right: the symbol of one of the most important families in the history of milan (and ıtaly), the visconti family – the family that ruled milan. there are a lot of legends about the origins of this heraldic symbol, representing a mythological animal with a human in his mouth (some believe it to be a dragon, but most likely a snake). during the time of the crusades, otone visconti , the founder of visconti family and a knight, fought against a noble saracen knight (nomad from the syrian desert that bordered the roman empire). otone beat the saracen knight and, following the tradition, took the symbols the saracen carried on his shield: a snake with a human in his mouth. at first glance, it looks like the snake is eating the human. ınstead, the human is coming out of the snake a “new man,” purified and renewed.
the meaning: the snake is a circular animal (a snake can assume a circular position) and is an animal of the changing – able to change his skin regularly and totally renew or rebirth himself.
ek bilgi: milano’da bulunan sforza castle duvarlarında yer alan figürler, alfa romeo’nun yaptığı açıklamayı doğrular nitelikte. binanın duvarında resmedilen rebirth (yeniden doğuş) temalı sembol bu görselde çok net bir şekilde gözükmektedir. referans link üzerinden okuyabileceğiniz yazıda kaledeki ve şehirdeki diğer görsellere, logonun hikayesine, yılanın ağzından çocuğun doğmasına, visconti ve sforza hanedanlarına kadar bahsediliyor.
son olarak bir soru bırakıyorum. bir yılan, canlı bir insanı yemeye ayaktan mı başlar yoksa kafadan mı? *
visconti hanedan logosu (en eski)
yeniden doğuşu sembolize eden 1575 yılındaki bir çizim *
benzer mitolojik bir hayvanın insanı yediği sembol (kafadan başlamış) *
sforza kalesinin giriş kapısının üstündeki kulede yer alan logo
bonus referans link (italyanca)
bonus referans link (ingilizce)
alfa romeo müzesi iletişim hattı
resmi alfa romeo açıklaması referans linki