Bulut Bilişim Hizmetleri ve Bulut Bilişim Tipleri
Hizmet Modelleri: IaaS, PaaS, SaaS Nedir?
Bulut bilişim hizmet modellerini 3 başlık altında inceleyebiliriz:
software as a service (SaaS) (Yazılım Hizmeti) platform as a service (PaaS) (Platform Hizmeti) infrastructure as a service (IaaS) (Altyapı Hizmeti)
Software as a Service SaaS
Yazılım hizmeti, müşterilerin ihtiyaç duydukları ERP, CRM, finans ağırlıklı olmak üzere tüm kurumsal uygulamaların bulut sistemlerde çalıştırılmasını sağlar. Farklı lokasyonlarda, çok şubeli sistemler için donanımsal maliyetlerin azaltılmasında ciddi avantaj sağlar.
Platform as a Service PaaS
Platform hizmeti, uygulama geliştiriciler için teknik altyapıyı, donanımları ve yazılım katmanlarını sunarak bir projenin geliştirilmesine olanak sunar. PaaS sistemi daha çok klasik yöntemlerde ihtiyaç duyulan sistem yönetimini, işletim sistemlerini, programlama dilleri ve ortamlarını, veritabanı yönetimlerini kullanmamızı sağlar. Böylelikle uygulamalar ve verilerin yönetimi dışında donanımlarla uğraşmamıza gerek kalmaz.
Infrastructure as a Service IaaS
Altyapı hizmeti, Bulut sistemlerin çıkmasının temelini oluşturur. Sanal sunucuların oluşturulması ve ortak kaynak kullanımı ile bulut bilişimin bize sağladığı tüm avantajlar a açılan kapının merkezidir. Bulut altyapısını, dedicated sunucuymuş gibi kullanmanızı, tüm kaynakları sanal sunucu içerisinde yönetmenizi ve ihtiyacınıza göre kaynak ekleme/çıkarma yapabilmenizi sağlar.
Bulut Bilişim Tipleri: Public, Private, Hybrid, Community
Bulut Bilişimi tiplerine göre 4 ayrı şekilde tanımlıyoruz.
Public Cloud Private Cloud Hybrid Cloud Community Cloud
Public Cloud
Tüm sistemimizi buluttan faydalanarak kurduğumuz türdür. Farklı şirketlerden kiralanan IT Kaynakları ile kurgulanan sistemler bu şekilde adlandırılır. Çok gelişmiş ve yüksek adetli kullanıcı sayılarına pek hitap etmeyen bu yöntem, daha çok küçük kaynaklı sistemler için ihtiyaç duyduğumuz kaynak kadarını ödediğimiz sistemlerdendir.
Private Cloud
Özel sistemler, özel yazılımlar, daha gelişmiş sistem yapıları için bilginin güvenliği açısından tercih edilen bir yöntemdir. Microsoft Hyper-V, System Center vb. bu tür kapsamında yer alır. Kurgulandığımız her şey elimizin altındadır ve hiçbir şekilde farklı şirketlerin kaynaklarını kullandırmaz. Aynı şekilde farklı şirketler de sizin kaynaklarınızı kullanamaz.
Hybrid Cloud
Melez yöntem ilk iki yöntemin ihtiyaçları tam olarak karşılamamasından dolayı ortaya çıkmıştır. Private Cloud biraz daha gizli, kapalı, güvenli tutulan veriler için kullanılırken, Public Cloud biraz daha esnek, içeriği ve detayı rahatlıkla dağıtılabilir olan verilerin tutulduğu sistemleri kapsıyor. Hybrid ise tam anlamıyla melez oluyor. Şirket ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilen özel bir türdür.
Community Cloud
Bazı alışkanlıklar uzun sürelere yayılabiliyor. Özellikle IT dünyasında standartlarınızdan vazgeçmeniz çok öngörülen bir şey değildir. Topluluk olarak adlandırılan bu tür, aslında çok yaygın değildir. Bunun nedeni genel anlamda bulut sistemlerin maliyetlerinin daha uygun olmasıdır. Ancak biraz önce bahsettiğim alışkanlıklar, paylaşımlı ve denetimli bir dedicated sunucu kullananlar için halâ geçerli olabiliyor. Community Cloud'da firmalar aynı IT kaynakları kullanarak, ihtiyaçları kadar sanal sunucu oluşturarak bu hizmetten yararlanırlar.
No Comments Yet